Så sköter du snittblommor

Har du fått en bukett med snittblommor? Det är roligt att få blommor, och även att ge bort blommor. För att kunna njuta av dem så länge som möjligt gäller det att sköta om dem på rätt sätt. Här ger vi några tips för att sköta om snittblommor.

Ta inte upp binderistället

Om blombuketten har blivit hopbunden av en florist bör du inte ta upp binderistället. På så sätt håller blommorna sig längre.

Ge buketten nya snittytor

Det viktigaste för att blomsterbuketten ska kunna hålla riktigt länge är att du ger blomstjälkarna nya snittytor när du får hem buketten. Anledningen till varför du ska göra detta är för att då kan stjälkarna ta upp såväl syre som näring från vattnet bättre, vilket alltså gör att blommorna klarar sig längre. Det du ska göra är att skära av stjälkarna längst ner med en vass kniv. Man brukar rekommendera att mjuka stjälkar ska ha ett litet snitt (cirka en centimeter), mellanhårda stjälkar ett medellångt snitt (cirka två centimeter) och hårda stjälkar ska följaktligen ha ett långt snitt (cirka tre centimeter).

Inga blad i vattnet

När du sätter din nya fina blombukett i en vas med vatten bör du alltid plocka bort de nedersta bladen, alltså de som annars skulle hamna inne i vasen. Inga blad ska finnas i vattnet. Detta för att bladen innehåller något som heter polyfenol, och om detta hamnar i vattnet ger det en grogrund för mikroorganismer som är skadliga för blommorna.

Häll i växtnäring

När man får en bukett blommor från en florist eller blomaffär så får man nästan alltid med en liten, liten påse som innehåller växtnäring. Denna påse ska du hälla ner i vasen med vatten. Oftast står det instruktioner på påsen, läs och följ dem i så fall.

Alltid ren vas

Något som kanske ter sig som en självklarhet för de flesta, men som ändå är värt att nämna är att det du alltid ska ha en ren vas och nytt, rent vatten när du sätter en blombukett i vatten. Välj också alltid rumstempererat vatten, om inte floristen har rekommenderat något annat när du köpte blommorna. Vissa blommor vill ha kallt vatten, som tulpaner och vissa blommor vill ha varmt vatten, som rosor. Men om du inte vet, eller om det är en bukett med blandade blommor, så är det bäst att satsa på ljummet, rumstempererat vatten. Glöm inte att byta vatten med jämna mellanrum efter att blommorna har stått i ett par dagar. Då kan du också passa på att snitta om dem, så står de sig ännu längre.

Inte blommor och frukt tillsammans

Blommor trivs inte i närheten av frukt. Frukt utsöndrar nämligen etylengas, en mognadsgas som påskyndar även blommornas mognadsprocess. Det kan vara bra att tänka på vid placering av blomvasen, eftersom blommorna snabbare slår ut samt håller sämre om de placeras nära en fruktskål. Samma sak gäller ifall blommorna placeras nära barrväxter, så ställ inte julblommorna intill julgranen.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>