Stämningsfulla julblommor

När december kommer och julen börjar närma sig så startar också säsongen för julblommorna. Det är många som har svårt att tänka sig en jul utan klarröda Julstjärnor och Amaryllis, doftande Hyacinter och vackra julgrupper.

Den blomma som svenskarna mest förknippar med jul är Julstjärnan och det säljs ofattbart många julstjärnor i Sverige varje år, närmare bestämt mellan 9-11 miljoner Julstjärnor. Näst mest populär är Hyacinten och därefter kommer Amaryllisen.

Julstjärna

Julstjärnan kommer från Central- och Mellanamerika där den anses vara helig. Från början av 1900-talet har den sålts här i Europa och den är nu den vanligaste julblomman i Sverige. Julstjärnan vill stå ljust och bör inte utsättas för drag, eftersom den då lätt tappar bladen. För mycket vatten gör också att den tappar bladen, den vill gärna torka upp mellan vattningarna.

Hyacint

Hyacinten kommer från Asien där den har odlats ända sedan medeltiden. Dess namn kommer från kungasonen Hyacinthos i den grekiska mytologin. Hyacinter vill stå svalt och ska vattnas sparsamt för att kunna hålla länge.

Amaryllis

Det finns hela 75 arter av Amaryllis och ursprungligen kommer den från Sydamerika. Redan på 1700-talet kom den till Europa. Amaryllis vill stå ljust och bör vattnas sparsamt för att slippa få så lång blomsterstängel.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>