Hälsoblommor för renare luft

Växter bidrar inte bara till att smycka ett rum och göra det mer mysigt och ombonat. De bidrar också till att öka luftfuktigheten och rena luften i hemmet. Vissa växter gör det bättre än andra, men de allra flesta växter bidrar till en bättre inomhusmiljö.

Ökad luftfuktighet

Såväl i hem som på kontor blir luften ofta torr, framförallt vintertid. Det beror på att byggnaderna är så välisolerade och uppvärmda. Om luften är förr torr kan man bli besvärad i hud, slemhinnor och andningsvägar. Framförallt drabbas astmatiker, men även många andra känner besvär när luften är för torr inomhus. Att få in en ökad luftfuktighet är därför väldigt bra. Ökad luftfuktighet motverkar också statisk elektricitet, vilket är bra om du jobbar mycket framför datorn. Det finns många växter som ger en ökad luftfuktighet. Några exempel är Krysantemum, Guldpalm, Banddracena, Gerbera och Fredskalla.

Renad luft

Studier har också visat att växter även kan rena luften. Växterna kan ta bort exempelvis formaldehyd, benzen och trikloretylen. Dessa ämnen är inte bra för våra kroppar och de ingår i exempelvis spånplattor, textilier, plaster, färger, pappersprodukter, gummi och rengöringsmedel. Även här är det allergiker och astmatiker som har mest att vinna på att investera i växter som kan rena luften, men alla människor har förstås nytta av att andas in ren luft. Bra exempel på luftrenande växter är Gerbera, Murgröna, Kantdracena, Banddracena, Svärmorstunga, Fredskalla och Ampellilja.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>