Gladiolus, en gladiatorblomma

Gladiolus, eller Sabellilja som den också kallas på svenska är en snittblomma som är mycket populär. Den tillhör familjen Irisväxter. Gladiolus säljs året om, men framförallt hittar man dessa blommor i blombutikerna på hösten.

Gladioler kan bli upp till en meter lång och den är en ståtlig blomma som verkligen pryder sin plats i hemmet. Den är vacker att ha för sig själv i stora fång i stora vaser. Blomman finns i flera färger och även tvåfärgade. Exempelvis finns gladiolus i röd, lila, orange, vit, gul och limegrön. Det finns också flera olika sorters gladioler, såväl storblommiga som småblommiga.

Gladiolus historia

Gladiolus är ett blomsläkte som kommer från Afrika och Asien. Några arter kommer även från Medelhavsområdet. Namnet Gladiolus kommer från latinets gladius som betyder svärd. Här i Sverige har blomman fått namnet Sabellilja och det namnet kommer förstås också från de styva och svärdliknande bladen. I romarriket sågs Gladiolus som en symbol för de tappra och stolta gladiatorerna.

Skötsel av gladiolus

Om du vill köpa en bukett gladioler är det bäst att köpa dem när de nedersta blommorna är helt genomfärgade, men inte har hunnit slå ut ännu. Tänk på att gladiolus blommar nerifrån och upp. Det kan därför hända att de nedersta blommorna hinner vissna innan de översta hinner slå ut. När du kommer hem med blommorna ska du göra en ny snittyta på stjälkarna. Gladiolus vill gärna ha kallt vatten med näring i för att knopparna ska orka slå ut. Efter några dagar är det bra om du kan ge stjälkarna nya snitt. Det är viktigt att fylla på med nytt vatten och näring allt eftersom och om du tar bort vissnade blad så ökar chansen att blommorna slår ut samt förlänger blommans hållbarhet. Blomman är lättskött och klarar sig vanligen både i höga temperaturer och i drag. Hållbarheten är upp till tio dagar.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>