Blommor för allergiker

Många människor är allergiska mot vissa typer av blommor. En del är allergiska mot pollen, andra tål inte blommor med starka dofter.

Allergiska reaktioner på växter kan variera kraftigt beroende på person och många som är allergiska har också bättre och sämre perioder, vilket gör att det är svårt att exakt säga vilka blommor som ger besvär och inte. Allergi och överkänslighet är ofta väldigt individuellt.

Växter att undvika

De värsta allergibovarna när det gäller växter är björkris, syren, prästkrage och hyacint. Även Liljekonvalj, Mimosa och Nejlika brukar många reagera på. Anledningen till varför så många är allergiska mot just dessa växter är för att de antingen har rikligt med pollen eller en mycket stark doft. Om man är känslig mot pollen brukar man ofta också reagera på starkt doftande blommor och vice versa, så det kan vara klokt att undvika både och ifall man är känslig.

Växter att prova istället

Blommor som innehåller lite pollen är exempelvis Krysantemum, Aster, Gerbera och Ringblomma. Har man problem med pollen så brukar därför dessa blommor vara helt okej. Många snittblommor som säljs idag är helt doftlösa eller nästintill doftlösa. Den som är allergisk mot blommor med starka dofter bör istället prova exempelvis de rosor som säljs som snittblommor.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>